Elég húzós napom volt az általam szerzett információkat tekintve. Kezdve azzal, hogy reggel 8-ra mentem az utolsó kresz oktatásra, majd utána egy 6 órán át tartó EÜ előadás következett, így délután 17.00-ig nyomták belém a tudást. Viszont így utólag azt kell mondjam, hogy akármennyire is ódzkodtam az EÜ-től most így utólag tök hasznosnak és fontosnak tartom. Persze lehet, hogy azon is múlik, hogy kinek ki tartja/tartotta az elsősegélyes tanfolyamot. Nekem  egy ex-mentőhelikopteres főorvos tartotta és lehet, hogy emiatt tudta elég jól átadni az "anyagot", mert tudott néhány megdöbbentő sztorit mesélni és az egészet nagyon jópofán és érthetően adta át. És ezzel a véleménnyel nem vagyok szerintem egyedül, mert amikor tartott egy szünetet, akkor is csomóan beszélgettek vele és nem rohant mindenki egyből az udvarra. Az volt a fura, hogy amikor közeledett a vége, még akkor  se nagyon vártuk nagyon a 17.00-t, pedig addigra mégiscsak 6+3 órát tömték a fejed mindenfélével. Máskor még egy 45-90 perces tanítási óra is örökkévalóságnak tűnik, de ez a mai nap egész gyorsan elrepült, bár nem mondom, hogy agyilag nem fáradtam el.
Hallottam olyan megdöbbentő infókat is, hogy az valami eszméletlen... Az egyik ilyen amit mindenképp megemlítenék (és fogalmam se volt róla idáig, de szerintem senkinek se nagyon), az hogy miként is működik nálunk a helikopteres mentés és milyenek a magyarországi körülmények. Azt mesélte, hogy magyarország az EGYETLEN olyan balkáni ország (bizony Románia, Szloákia, Ukrajna stb) amely nem rendelkezik olyan kórházzal sehol, ismétlem SEHOL, aminek a tetejére le tudna szállni helikopter. Ha jól emlékszem akkor csak 1 kórház van, ahova vihetik a helikopteresek a mentőket és oda is úgy, hogy az út túloldalán lévő gyártól bérelnek egy 10×10 méteres beton területet és oda száll le a helikopter, majd az úton, a zebrán áttolva, betolják a beteget a kórházba, keresztül vagy 3 osztályon, mire odaérnek vele a sürgősségire... Jah azt el felejtettem megemlíteni, hogy a mentőhelikopterek amik vannak Magyarországon, azok is osztrák tulajdonban van és darabját 200.000Ft-ért bérlik HAVONTA. Ez azt jelenti, hogy kb 4-5 év alatt bőven kifizetjük az árukat... Persze nem lenne ám érdemesebb megvenni..áá dehogy.. milyen gizda már, hogy Magyarországon osztrák jelzésű helikopterrel visznek el egy olyan kórházba, ahol nincs is helikopter leszálló nem?
Hát számtalan ehhez hasonló döbbenetes történetet mesélt, amik közül mégegyet nem bírok ki szó nélkül hagyni: Kevés orvosa/mentőse van MO-nak. Miért? Mert  itthon kapnak nettó 120ezret, svédeknél, norvégoknál havi 1,5milliót. Te nem mennél ki?
Az milyen, hogy megyeszékhelyenként 1 mentőautó van. Az néhol 100.000 ember / 1 mentő-t jelent. Csoda ha 20-30 perc alatt jönnek ki érted?
Áhh felháborító....
Hogy lehet ilyen országban élni, ahol ma már nem meri otthagyni a mentős sofőr a mentőautót a ház előtt, mert amíg bemegy kifosztják az autót?
Más országokban, ahol ennél meglehetősen jobbak a körülmények, ahol van elég mentős, ott mégis kötelező az EÜ oktatása általános iskolától fogva, nálunk ezt miért nem vezetik be? Nekünk talán szükséges lenne tudni, hogy mit kell tennünk bizonyos vészhelyzetekben, hogy kibírja a szerencsétlen sérült azt a 30 percet amíg kiér a mentő. De nem. Valóban bármi fontosabb mint az emberi élet.  Nézzük inkább győzikét meg a celebeket és legyen kiszell tünde a blikk címlapján, mintogy olyannal foglalkozzunk, aminek értelme is lenne. A sok hasztalan műsor helyett sugározhatnák, hogy mit tegyünk akár közúti, akár otthoni, akár munkahelyi  balesetben.
Mert mit tud alaphelyzetben a magyar ember? Voltunk a teremben vagy 40-en. Feltett az orvos 10 általános kérdést:

  • Hogyan kell szívmasszást helyesen alkalmazni?
  • Hogyan kell valakit mesterségesen lélegeztetni?
  • Hogyan kell valakit stabil oldalfekvésbe helyezni?
  • Mi egyáltalán a stabil oldalfekvés, mire jó?
  • Mit ne csináljunk egy nyaktörött emberrel?
  • Milyen válaszokra kell tudni választ adni amikor felhívod a mentőket és bejelentessz egy balesetet?
  • Mit csinálsz, ha valakinek ömlik a vér a fél karjából? (elkötöd az öveddel ahogy a filmekben láttad, aztán, ha megtetted, akkor holnap meg amputálhatják le neki...)

Ezek mind olyan kérdések amikre sem én, sem mások nem tudták a megfelelő válaszokat és sanszos, hogy TE aki éppen olvasod sem tudsz minden bizonnyal jól válaszolni. Ha mégis, akkor gratulálok, de ezeknek a dolgoknak talán illene  mindenkinek evidensnek lenni...

Na mindegy, nem kell velem egyetérteni, ez most csak az én álláspontom egy ilyen oktatás után, de tény, hogy sok dolgon elgondolkoztatott ez az előadás és most már megértem miért alapvető feltétele az EÜ a jogosítványnak. Bár mivel máshonnan nem hallani ilyenekről a mindennapokban, sanszos, hogy ha 2 év múlva ott leszek egy balesetben addigra már elfelejtem mit is kéne tenni,  pedig embereket lehetne megmenteni és ezért mondtam, hogy ilyen balesetekkel kapcsolatos  információkat kéne minden nap kapnunk a pofánkba és nem azt, hogy kiszel tünde piásan pasizott a repülőn kislánya szeme láttára...

A bejegyzés trackback címe:

https://thewarrior.blog.hu/api/trackback/id/tr15808329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsanee 2008.12.06. 22:46:50

igazad van drágám, ez tényleg hasznos, nekem is volt párszor munkavédelmi órám (balesetvédelem...) csak az volt a baj hogy egy öreg bácsi tartott és nem volt nagyon érdekes,de vmi ragadt rám...

kábel 2008.12.07. 17:07:08

a mentőscsóka tartotta nekünk is és érdekes volt...
ugyanezeket mesélte, és ahogy mondtad lassan 3 év telt el és a felére nememlékszem:D

The Warrior · http://thewarrior.blog.hu/ 2008.12.07. 21:15:21

csÁbel, örülök, hogy nézegeted az oldalam :)
Lassan vezethetünk :P
süti beállítások módosítása